قواعد و فنون مذاکره حرفه ای در واقع یک سری قوانینی هستند که در هنگام یک مذاکره، هر دو طرف باید برای داشتن یک گفتگوی پرسود و موفق آنها را رعایت نمایند. یادگیری فنون مذاکره برای هر فردی چه در زندگی شخصی و چه در زندگی کاری بسیار پراهمیت می باشد. در واقع مذاکره یک ابزار است که برای خلق ارزش های اجتماعی و اقتصادی و رونق کسب و کار از آن استفاده می کنند. بنابراین یکی از ضرورت های ماندن در بازار و سودآوری و پیشی گرفتن از رقبای تجاری خود، آشنایی کامل با فنون مذاکره حرفه ای می باشد.
من محمد احمدی اصل به عنوان یکی از مدیران موفق در کسب و کارهای مختلف و همچنین کارآفرین برتر در ایران و اصفهان، در این مقاله میخواهم به شما چندین مورد از اصول و فنون مذاکره حرفه ای را آموزش دهم. من با چندین سال سابقه در کسب و کارهای مختلف و با بهره گیری از این فنون به موفقیت های بیشماری رسیده ام. پس تا پایان این مقاله با من همراه باشید تا نکات ارزشمندی را در این خصوص به شما توضیح دهم.
اصول و فنون مذاکره حرفه ای چیست؟
قبل از هر چیز بهتر است بدانید که مذاکره چیست؟ و چه اهمیتی در زندگی شخصی و کاری شما دارد؟ جالب است بدانید که مدیران حرفه ای به اهمیت مذاکره در کسب و کارشان بسیار واقف هستند و همه آنها زمانهای بسیار زیادی را برای یادگیری فنون مذاکره حرفه ای صرف مینمایند. یکی از دلایل موفقیت و پیشرفت در هر کسب و کاری این است که توانایی آنها در مذاکره و گفتگو با افراد مختلف بسیار بالا میباشد.
وقتی شما وارد یک مذاکره میشوید از همان اول، گفتگوی شما مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته و تا پایان مذاکره ممکن است دچار تغییر و تحولهایی گردد که همه اینها بر نتیجه پایانی مذاکره شما بسیار تاثیرگذار میباشد. به طور کلی باید بگویم که مذاکره در واقع مهمترین و اصلی ترین وسیله ارتباط بین انسانها میباشد تا بتوانند از این طریق نیازهای خود را به دیگران انتقال داده و به یک توافق معقول منطقی و ماندگار دست یابند.
در هر مذاکره سه عنصر اصلی وجود دارد که نقش بسیار مهمی را ایفا میکنند این عناصر به شرح زیر میباشند:
1- اطلاعات: در هنگام مذاکره اطلاعاتی بین افراد انتقال پیدا میکند که در این میان شخصی که بهترین علم و شناخت را نسبت به آنچه که باید انجام شود دارا باشد، قدرت بیشتری در مذاکره خواهد داشت.
2- زمان: برای داشتن یک مذاکره حرفه ای بهتر است که در تنگنای وقت مذاکره نکنید، چرا که کار شما به درستی انجام نمیگیرد. البته باید در نظر بگیرید که در یک مذاکره زمان به نفع شماست یا علیه شما.
لازم است بدانید که یک مذاکره موفق ممکن است هفتهها، ماهها و یا شاید سالها وقت نیاز داشته باشد تا به سرانجام برسد.
3- قدرت: یکی از مهمترین فنون مذاکره حرفه ای این است که شما هیچگاه قدرت را به طرف مقابل خود ندهید. به عنوان مثال وقتی که در مواجه با یک چالشی قرار گرفتید که بازنده مذاکره خواهید بود، احساس شکست و ضعف نکرده و در عوض سعی کنید که خلاقیت به خرج داده و ایدههایی برای ایجاد ارزشهای جدید خلق کنید.
کری فیشر می گوید: همه چیز قابل مذاکره است اینکه مذاکره سخت یا آسان است، موضوع دیگری میباشد.
فنون مذاکره حرفه ای موفق
مطمئناً تا به الان متوجه شدهاید که مذاکره یکی از اساسیترین و پر اهمیتترین مباحث در زندگی کاری شما میباشد. اگر میخواهید که یک مدیر حرفه ای باشید، باید بتوانید مذاکره کردن را نیز به صورت حرفه ای انجام دهید. در این بخش میخواهم به شما چند مورد از فنون مذاکره حرفه ای را آموزش دهم که هر کدام میتواند به صورت یک مبحث جداگانه و مهم در نظر گرفته شود اما در این مقاله سعی نمودم که تا حد امکان چند مورد از آنها را به صورت عامیانه به شما معرفی کنم.
- مکتوب نمودن مذاکره
اگر میتوانید مذاکره خود را مکتوب کنید. همیشه در هر جلسهای بهتر است که مذاکرات انجام شده به صورت مکتوب در اختیار هر دو تیم مذاکره کننده قرار بگیرد، چرا که باعث میشود بعد از جلسه اختلافات زیادی صورت نگیرد.
شما باید موضوع جلسه، صورت جلسه، نکات مهم جلسه، پیگیریهای بعد از جلسه و جمعبندی نهایی را در این بخش به صورت کامل مکتوب نمایید. - عدم اضطراب و داشتن هیجان در مذاکره
معمولاً در بیشتر مذاکرات کاری افراد دچار استرس و تپش قلب میشوند، اما یکی از اصول و فنون مذاکره حرفه ای تسلط کامل بر روی رفتار و احساساتتان می باشد. کنترل این احساسات میتواند مذاکره را به نفع شما تمام کند. بنابراین در طول مذاکره همیشه آرامش داشته و هیجان خود را کنترل نمایید. - داشتن نگاه سیستمی و کل نگر به مذاکره
شما باید نگاهتان در مذاکره از کل به جز باشد و مسائل جزئی نباید وقت شما را در مذاکره به هدر دهد. بهتر است که قبل از شروع مذاکره کاملاً روند مذاکره را بررسی کرده و در مورد آن به توافق برسید. با این کار زمان صرف شده برای مذاکره را به حد زیادی کاهش میدهید.
مراقب حاشیهها باشید گاهی اوقات ممکن است که جریان مذاکره به سمتی برود که طرف مقابل شما موضعگیریهای مختلفی از خود نشان دهد، بنابراین سعی کنید تا روند مذاکره در مسیر اصلی خود قرار داشته و بحث به حاشیهها کشیده نشود. - در نظر گرفتن سود و ارزشهای متقابل
یکی از فنون مذاکره حرفه ای و موفق این است که هر دو طرف مذاکره کننده با ارزشهای یکدیگر آشنایی داشته و به آن احترام بگذارند. این بدان معنی است که شما به جای آنکه به چیزی که میخواهید بفروشید فکر کنید، به آن چیزی که شریک مذاکره شما نیاز دارد توجه نموده و تمرکزتان را روی آن قرار دهید. - شنونده خوبی باشید
یکی از فنون مذاکره حرفه ای که بسیار اهمیت دارد این است که شما در کنار گزیده گویی، شنونده خوبی نیز باشید. این کار باعث میشود که شما تمرکز و شناخت بیشتری از طرف مقابل خود داشته و راه حلهای بهتری را برای موفق شدنتان در ذهن خود پرورش دهید. - صادق بودن در مذاکره
اگر میخواهید که در مذاکره خود موفق باشید، باید کاملاً اصل صداقت را در رابطه با طرف مقابل خود به کار ببرید. که طرف مقابلتان به طور کامل به شما اعتماد کرده و روند مذاکرهتان به درستی پیش رود. همیشه در خاطرتان باشد که زبان بدن در مذاکره میتواند صداقت و یا عدم صداقت گفتگوییتان را به خوبی نشان دهد.
احترام و اعتماد متقابل در روابط تجاری بسیار پر اهمیت میباشد این بدان منظور نیست که شما همه چیز را برای شریک تجاری خود فاش کنید، اما هرگز به او دروغ نگویید. - در نظر داشتن ایدههای جایگزین
قبل از شروع مذاکره سعی کنید بر روی یک طرح واحد تمرکز نکنید، بلکه ایدههای مختلفی را بررسی و در ذهن داشته باشید که اگر با طرح اولیه شما مخالفتی صورت گرفت، به راحتی بتوانید ایدههای جایگزین را مطرح کرده و موفقیت خود را در مذاکره بسیار افزایش دهید.
مهارتهای لازم برای داشتن یک مذاکره حرفه ای
برای اینکه شما بتوانید یک مذاکره حرفه ای را داشته و به اهدافی که در نظر دارید برسید، باید یک سری از مهارتها را در خود تقویت نمایید. این مهارتها باعث میشود تا مذاکره شما در تمام مدت به بهترین شکل انجام گیرد و نتیجه نهایی همیشه به سود شما باشد.
1- مدیریت احساسات در مذاکره
یکی از اصول و فنون مذاکره حرفه ای که باید تلاش کنید آن را به خوبی مدیریت کنید، کنترل احساسات میباشد. ممکن است در روند مذاکره، شما دچار چالشهای زیادی شوید. بنابراین شما باید بتوانید در این زمانها به خوبی آرامش خود را حفظ کرده و به صورت کاملاً حرفه ای احساسات خود را مدیریت کنید.
وقتی شریک مذاکره شما بداند که با فردی منطقی و حرفه ای طرف میباشد، با شما به خوبی ارتباط برقرار کرده و میتواند همکاری طولانی مدتی با او برقرار کنید.
2- جرات و جسارت در مذاکره
مطمئناً در روند هر مذاکرهای ممکن است مسائل و موضوعاتی مطرح شود که نیازمند دفاع از حق و حقوق خود داشته باشید. اگر در برابر خواستههای نامعقول طرف مقابل خود نتوانید از خود دفاع کنید، مطمئناً این نوع مذاکره هیچ سودی برای شما نخواهد داشت. بنابراین سعی کنید که قدرت جسارت خود را بالا برده تا بتوانید با رعایت اصل احترام، خواستههای نامعقول طرف مذاکره خود را رد کرده و در مورد مسائلی که به سود شما میباشد صحبت کنید.
3- زبان بدن در یک مذاکره حرفه ای
یکی از مهارتهایی که شما باید قبل از هر چیزی آن را یاد بگیرید، توانایی و تسلط بر زبان بدن میباشد. در بسیاری از مطالعات ثابت شده است که زبان بدن تاثیرگذاری بیشتری بر روی طرف مقابل ایجاد کرده و باعث میشود که پیشنهادات و ایدههای شما به راحتی مورد پذیرش قرار گیرد.
به عنوان مثال داشتن حالتی ایستاده، کنترل نگاه، مهارت تکان دادن دستها، کنترل تن صدا و حتی شمرده و آهسته سخن گفتن، میتواند به طرف مقابل شما حس اطمینان و اعتماد را القا نموده و در نتیجه تاثیرگذاری گفتگوی شما را چندین برابر نماید.
سخن پایانی
به عنوان سخن پایانی باید به شما بگویم که مذاکره وقتی اتفاق میافتد که طرف مقابل احساس کند شما کالا یا خدماتی برای رفع نیازهای او دارید. بنابراین با اشتیاق بیشتری در کنار شما روند مذاکره را در پیش میگیرد.
اصول و فنون مذاکره حرفه ای ممکن است بسیار پیچیده باشد و برای به دست آوردن مهارت آن نیاز به تلاش و تمرینهای زیادی داشته باشید. این مهارت و صرف زمان برای یادگیری فنون مذاکره حرفه ای، بسیار پراهمیت بوده و میتواند سود شما را در کسب و کارتان چندین برابر افزایش دهد.
دکتر محمد احمدی اصل یکی از کارآفرینان برتر کشور است که در این سالها سابقه درخشانی در زمینه کارآفرینی، واردات و برندسازی داشته است. میتوان گفت که دکتر محمد احمدی اصل به عنوان یک مدیر موفق در زمینههای تجاری در داخل و خارج از کشور فعالیتهای بسیار ارزندهای را انجام داده است و به عنوان یک کارآفرین برتر سهم بزرگی در ایجاد کسب و کارهای متفاوت و موفق و همچنین اقتصاد کشور داشته است. دکتر محمد احمدی در چند سال گذشته بدون داشتن هیچگونه پشتوانه مالی توانست تا با بهرهگیری از هوش کاری خود و با مدیریت کسب و کارهای موفقی که داشت در ایجاد اشتغال و کارآفرینی به خوبی عمل کند.
دکتر محمد احمدی اصل کارآفرین برتر ایرانی با سیل ایدههایی که در ذهن می پروراند، دوره تحصیلات خود را گذراند و با علم بالایی که داشت به موفقیتهای بیشماری دست یافت و میتوان گفت که ایشان علم و عمل را در کنار هم قرار دادند که شاید کمتر کسی قدرت این را داشته باشد که علم خود را تبدیل به عمل نماید. چرا که کار سادهای نیست بلکه نیازمند ذهنی خلاق و شخصیتی توانمند میباشد که به طور کامل به توانمندی خود باور داشته است. افراد موفقی مانند دکتر محمد احمدی اصل برای کسب موفقیت، هیچگاه منتظر شانس یا معجزه نمیباشند بلکه سعی میکنند به صورت پیوسته سعی و تلاش کرده و گامهای موفقیت را به صورت پی در پی بردارند و به جایگاهی که لایق آن هستند برسند.
No comment