راه های و شیوه های مختلفی برای رشد کسب و کارها وجود دارد. در این فرآیند داشتن استراتژی رشد کسب و کار به ما کمک می کند تا اهداف خود را شناسایی کرده و با توجه به آنها گام برداریم. اما انتخاب استراتژی رشد کسب و کار برای افراد، با توجه به انگیزه ها، اهداف، توانایی ها و منابع قابل دسترس متفاوت است. با این حال دو عامل مهم و مورد توجه در استراتژی رشد کسب کار وجود دارد، شامل:
• محصولات: آنچه در حال حاضر ارائه می دهید یا قرار است در آینده ارائه دهید.
• بازارها: جایی که در حال حاضر می فروشید و در آینده میخواهید بفروشید.
شناسایی این دو عامل میتواند کمک کند که ما در مسیر حرفه ای خود هوشمندانه تر و با استراتژی صحیح تری پیش برویم. اما اگر بخواهیم با استراتژی رشد کسب و کار آشنا شویم، ابتدا بهتر است کمی با معنای واژه استراتژی آشنا شویم.

استراتژی چیست؟


به زبان ساده، استراتژی راه و ابزاریست که از طریق آن میتوانیم به اهداف خود دست یابیم. اما باید بدانیم استراتژی صرفا مجموعه ای از تصمیمات نیست و کمی پیچیده تر از هدف گذاری و برنامه ریزی های روزمره افراد است.
استراتژی شامل تعیین اهداف، شناسایی منبع مورد نیاز و برنامه ریزی فعالیت ها برای رسیدن به هدفی مشخص است. به همین علت داشتن استراتژی رشد کسب و کار باعث می شود کسب و کار و سازمان رشد کند، توسعه بیابد و عملکرد بهتری را در سازمان مشاهده کنیم.

استراتژی رشد کسب و کار چیست؟


استراتژی رشد کسب و کار مجموعه ای از برنامه ها، اقدامات و تصمیمات است که یک شرکت یا کسب و کار انجام می دهد تا درآمد و سود خود را از سازمان افزایش دهد و در نتیجه به اهداف خود دست یابد.
استراتژی رشد کسب و کار می تواند شامل توسعه محصولات و خدمات جدید، ورود به بازارهای جدید، گسترش شبکه توزیع، بهبود فرآیند های عملیاتی، بهبود استراتژی بازاریابی و فروش و افزایش بهره وری و کارآیی در سازمان باشد. اما هدف از این استراتژی ها معمولا افزایش سهم بازار، رقابت پذیری و ارزش افزوده بدون افزایش هزینه می باشد. اینجاست که آموزش تکنیک های فروش در بازاریابی به کمک ما می آید تا بتوانیم از آن در استراتژی رشد کسب و کار خود استفاده کرده و بهره وری سازمان خود را توسعه ببخشیم.
محمد احمدی اصل دکترای حرفه ای کسب و کار، با سابقه درخشان خود در این زمینه می تواند به شما در داشتن استراتژی رشد کسب و کار کمک کرده و با آموزش های کاربردی و مفید خود در زمینه تکنیک های فروش در بازاریابی، مسیر شما را هموارتر کرده و رسیدن به اهدافتان را تسهیل بخشد.


انواع استراتژی رشد کسب و کار


استراتژی رشد کسب و کار می تواند شامل رویکردها و فرآیندهای گوناگونی شود، که در اینجا به تعدادی از آنها میپردازیم:

توسعه محصول: توسعه محصول جدید، راهکار مناسبی برای کسب ‌و کارهاست و به آن‌ها کمک می‌کند حضور مؤثری در بازار داشته باشند. افزایش تنوع محصولات و یا خدمات ارائه شده از زمینه های توسعه محصول است.

توسعه بازار: این توسعه بازار است که کمک میکند محصول جدید به بازار معرفی شده و انتقال یابد، وعلاوه بر آن منجر به ورود به بازار های جدید، گسترش فروشگاه ها یا شبکه های توزیع و صادرات میشود.

اختراع فناورانه: استفاده از فناوری های نوین جهت بهبود محصولات یا فرآیند های تولید، از دیگر استراتژی های رشد کسب و کار است.

استراتژی بازاریابی: استفاده از تکنیک های بازاریابی برای جلب مشتریان جدید و حفظ مشتریان فعلی نیز نقش بسزایی در مسیر رشد سازمان دارد.

افزایش بهره وری: در آخر بهبود فرآیندهای تولیدی و عملیاتی به منظور صرفه جویی در هزینه ها و سودآوری نیز، بسیار حائز اهمیت است.

5 گام برای داشتن استراتژی رشد کسب و کار


تحلیل ماتریس SWOT: فرصت، تهدید، قدرت و ضعف در استراتژی، دارای اهمیت هستند. برای شناخت نقاط قوت و ضعف داخلی شرکت و شناخت فرصت‌ها و تهدیدات خارجی، تحلیل ماتریس به عنوان یکی از قدیمی ترین ابزار های استراتژی میتواند به کمک ما بیاید.
ماتریس یا SWOT در واقع از کنار هم قرار گرفتن حروف اول کلمات زیر تشکیل شده است:
• فرصت (Opportunity)
• تهدید (Threat)
• قوت (Strength)
• ضعف (Weakness)
استفاده از این تحلیل و داشتن یک جدول کامل از این چهار مورد مطرح شده، می تواند شما را به صورت واضح از عملکرد سازمان آگاه نموده و شما را به سمت داشتن استراتژی رشد کسب و کار مناسب سازمان خود هدایت کند.

تعیین اهداف کسب و کار: اهداف SMART را تعیین کنید. این کار باعث می شود نقشه راه مشخص تری برای رسیدن به اهداف خود داشته باشید و این یعنی یک گام به استراتژی رشد کسب و کار خود نزدیک تر میشوید.
SMART مخفف موارد زیر است:
• مشخص :(Specific) تنها داشتن اهداف کلی کافی نیست؛ اهداف باید واضح و مشخص باشند.
• قابل‌اندازه‌گیری :(Measurable) پیامد هدف نیز باید قابلیت ‌اندازه‌گیری داشته باشد.
• قابل‌دستیابی :(Achievable) اهداف ما باید به گونه ای تنظیم شود که قابل دستیابی باشد.
• واقع‌گرایانه :(Realistic) هدف باید واقع‌بینانه باشد نه رویایی غیرممکن!
• زمان‌مند :(Timely) مدت زمان مشخصی را برای رسیدن به اهداف خود در نظر بگیرید.

استفاده از روش های متنوع برای رشد کسب و کار: استفاده از روش هایی مانند توسعه محصولات و خدمات، گسترش بازار، همکاری‌های استراتژیک، ایده ها و راهکار های فروش فوق العاده و… میتواند کمک کننده باشد.
بهترین ایده ها و راهکار های فروش فوق العاده، ایده هایی هستند که به شما کمک میکنند سودآوری سازمان شما چند برابر شود و کسب درآمد شما از بازار بیشتر شود. دکتر محمد احمدی اصل، با سابقه حرفه ای خود در این مسیر میتواند، بهترین راهنما و مشاور برای شروع یا گسترش کسب و کار شما باشد.

پیاده‌سازی استراتژی‌های بازاریابی موثر: گام چهارم برای داشتن استراتژی رشد کسب و کار، جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان فعلی است، که در عمل با پیاده سازی استراتژی های بازاریابی موثر امکان پذیر می باشد. اما انتخاب استراتژی بازاریابی مناسب با کسب و کار شما، نیازمند دانش و راهنمایی افرادی است که سال ها در این مسیر فعالیت کرده و تجربه دارند. بنابراین بهتر است که برای ماندن در بازار و جذب مشتری های فراوان‌،‌ اصول و فنون بازاریابی حرفه ای را کاملا آموزش دیده و در این زمینه متبحر باشید.

مانیتورینگ و ارزیابی پیشرفت‌ها: در استراتژی رشد کسب و کار، ارزیابی کردن مستمر عملکرد کسب و کار است که باعث می شود از مسیر پیشرفت، نقاط ضعف و نقاط قوت این مسیر آگاه شویم، و بتوانیم اقدامات اصلاحی را به منظور بهبود عملکرد به کار گرفته یا ویژگی های مثبت موجود را تقویت کنیم.
اجرای استراتژی رشد کسب و کار چگونه است؟
فرایند تدوین استراتژی رشد کسب و کار شامل چند مرحله مهم است. این فرایند عموما شامل مراحل زیر می‌شود:

تحلیل محیط کسب و کار: در این مرحله، باید عوامل محیطی خارجی و داخلی که بر کسب و کار تأثیر می‌گذارند، مورد بررسی قرار گیرد. تحلیل SWOT که قبل تر درباره آن صحبت کردیم، در این مرحله به شما کمک میکند.

تعیین اهداف: بر اساس تحلیل محیطی، اهداف کلان و اهداف جزئی را برای کسب و کار خود تعیین کنید.

انتخاب استراتژی: با توجه به اهداف تعیین شده، استراتژی‌های مختلفی برای دستیابی به آنها ارائه می‌شود. این استراتژی های رشد کسب و کار، شامل استراتژی‌های رقابتی، بازاریابی، مالی و… می باشد.

پیاده‌سازی استراتژی: پس از تعیین استراتژی، باید آن را به عمل منتقل کرد. اجرای برنامه‌ها، تخصیص منابع و کنترل روند پیشرفت در این مرحله انجام می شود.

ارزیابی و بازبینی: در مرحله پایانی نیز نتایج حاصل از اجرای استراتژی‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و در صورت نیاز، تغییرات لازم اعمال می‌شود.
تا به اینجا فهمیدیم استراتژی رشد کسب و کار چیست، انواع آن و راه های دستیابی به آن را نیز شناختیم، و در نهایت به مهم ترین بخش یعنی، اجرای استراتژی رشد کسب و کار پرداختیم. برای اجرای استراتژی مناسب با کسب و کار خود حتما نیازمند راهنمایی متخصصان این حوزه هستیم، آشنایی با این فرآیند تخصصی به ما کمک میکند که بتوانیم بهترین افراد را جهت مشاوره و راهنمایی انتخاب کنیم.
همه ما میدانیم که بازار و صنایع مرتب در حال به روزرسانی بوده و تغییر می کنند، بنابراین اگر می خواهید در کسب و کار خود موفق باشید، بهتر است که همواره با برنامه ریزی و استراتژی های اصولی و متناسب با کسب و کارتان پیش بروید. امیدوارم به خوبی با فرآیند استراتژی رشد کسب و کار آشنا شده باشید و با انتخاب افراد متخصص و با تجربه در این مسیر، به گسترش و افزایش بهره وری کسب و کار خود کمک نمایید.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *